Nebezpečné druhy plísní? Takhle se jich zbavíte jednou provždy.

Vlhké a plesnivé stěny jsou běžným problémem, se kterým se mnozí majitelé domů setkávají, ale často mu nepřikládají potřebnou váhu.

Jednat je třeba okamžitě

Když na stěnách najdete zvláštní fleky, téměř vždy to signalizuje příznaky napadení plísní. Je třeba jednat rychle a najít účinné řešení. Nemyslíme tím ale přípravky typu „udělej si sám“, které možná umí vyřešit ucpaný odtok v koupelně. Plísně je třeba odstranit definitivně. Nemusíte znát typy plísní. Profesionální čisticí prostředky fungují na všechny známé druhy, které se v domácnosti objevují. Výsledek se dostaví většinou do 30 minut. Na trhu najdete HG odstraňovač plísně nebo HG pěnový odstraňovač plísně, který má méně pronikavý zápach a je bezpečnější. Pěnový odstraňovač plísně také lépe drží na vertikálním kluzkém povrchu, což se může hodit, pokud máte plíseň v koupelně, a to jak na dlaždičkách, tak ve sprchovém koutě. Důležité je vybrat účinný přípravek a zabránit tak poškození struktury materiálu, zdravotním problémům a šíření zamoření plísní do jiných místností.

Není to „jen“ estetický problém

Plíseň patří do říše hub a ze školy víme, že existují až desetitisíce různých druhů, které se od sebe dají těžko rozeznat. Nebezpečné jsou ale všechny druhy plísní, proto je třeba je z vnitřních prostor odstranit, hlavně pokud v nich žijí děti, těhotné ženy nebo lidé s dýchacími problémy. Plísně neznamenají pouze estetický problém, a tak by se k nim také mělo přistupovat. Trvalé odstranění vám nezaručí DIY metody s citrónem nebo octem, ty můžete použít leda tehdy, když přemýšlíte, jak odstranit vodní kámen. Abyste plíseň definitivně porazili, je důležité zjistit, proč v zamořené místnosti vzniká vlhkost, čímž se odstraní příčina vzniku plísně. Někdy je těžké ji identifikovat, protože se skrývá na málo viditelných místech (za skříněmi, obrazy, sedačkami). Většinou je však jasně viditelná a její barva vám napoví, o který druh plísně se jedná, její toxicitu i sovisející rizika.

Nejčastější druhy plísní

Pojďme se společně podívat na nejčastější druhy plísní, které se v domácnostech objevují, a jak je rozpoznat.

  • Alternaria

Alternaria je druh plísně, se kterou se v domácnostech setkáte nejčastěji. Vzniká na stěnách, které jsou bohaté na vlhkost, například v koupelnách. Její barva je tmavězelená až černá a může způsobit dýchací problémy.

  • Aspergil

Ze všech druhů plísní, které se objevují na stěnách, je to ta, jež může mít mnoho barev. Aspergil existuje ve vícero variantách, z nichž každá má specifické vlastnosti. Jeho kolonie se mohou objevit v podobě žluté, bílé, zelené a růžové plísně, někdy i v odstínech červené. Pokud jste na stěně zahlédli červenou plíseň, mohlo by jít o tento druh. Je toxická až do takové míry, že způsobuje infekci s názvem asprgilóza.

  • Cladosporium (čerň)

Vypadá jako porézní a drobivá hmota, která se často vyskytuje v kuchyních nebo koupelnách. Tato hnědá nebo černá plíseň se objevuje hlavně na výrobcích vyrobených z celulózy (papír, lepenka, bavlna a dřevo) ve fázi rozkladu.

  • Penicillium (štětičkovec)

Penicilium je světlezelená plíseň, která se vyskytuje hlavně v prostředí s vysokou vlhkostí a na zkažených potravinách. Kuriozitou této varianty je, že uvolňuje toxin, penicilin, který se používá při výrobě antibiotik.

  • Stachybotrys

Tento druh plísně je jedním z nejnebezpečnějších. Jedná se o plíseň s hnědou či černou barvou a můžete ji najít na stěnách, stropech a materiálech na bázi celulózy. V některých případech se na stěně může objevit i červená plíseň, která spadá pod tuto variantu. V každém případě je velmi toxická a je třeba ji co nejdříve profesionálně odstranit. To platí pro všechny druhy plísní, proto nečekejte a jednejte hned!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *